Każda kuchnia cechuje się własnymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz prosta. Większości z nas łączy się tylko z pierogami (które są bardzo doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone z reguły z Polską. Wolno dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak schematycznych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, specyficznych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednakże po raz kolejny na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w zasadzie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film