Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz używali owoce kawowca. Jednak w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, by zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych towarów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda dużego trudu. ile trwa parzenie kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także porządnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film